19 Şubat 2025 14:16
/
Güncelleme: 14:36

DİDF: Türkiye'de muhalif güçlere yönelik baskıları kınıyoruz

DİDF, Türkiye’de muhalif siyasetçilere, gazetecilere ve sanatçılara yönelik gözaltıları kınayarak, baskılara karşı dayanışma çağrısı yaptı.

DİDF: Türkiye'de muhalif güçlere yönelik baskıları kınıyoruz

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) korteji | Fotoğraf: Eren Gültekin

Köln — Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yaptığı yazılı açıklamada, dün Türkiye'de muhalif parti ve örgütlerin yöneticlerine yönelik yapılan operasyonlara tepki gösterdi. Federasyonun yönetim kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, son gözaltı dalgasının muhalif kesimlere yönelik baskı politikalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Otoriter Erdoğan rejiminin muhalif partilere, sendikalara, aydınlara ve gazetecilere yönelik baskıları artarak devam ediyor. 18 Şubat sabahı İstanbul başta olmak üzere 10 farklı kentte düzenlenen ev baskınlarında 52 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında EMEP ve DEM Parti ile değişik siyasi partilerin yöneticileri, gazeteciler ve sanatçılar da bulunuyor" denildi.

"Baskı ve sindirme politikasının parçası"

Soruşturma dosyasında getirilen gizlilik kararı ve gözaltına alınanların avukatlarıyla 24 saat boyunca görüştürülmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Farklı partilerden siyasetçilere, gazetecilere ve sanatçılara yönelik gerçekleşen gözaltılar, bir süredir Türkiye'de tek adam rejimine karşı olan muhalif kesimlere yönelik sürdürülen baskı ve sindirme politikasının parçasıdır" denildi.

Açıklamada, daha önce CHP ve DEM Parti'nin kazandığı belediyelere kayyım atanmaları da hatırlatılarak, "Halkın iradesine el koyan otoriter rejim, aynı dönemde farklı alanlarda mücadele eden parti ve aydınlara yönelik de sindirme operasyonlarına devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

"Gözalına alınan, tutuklanan siyasetçiler ve aydınlar serbest bırakılmalı"

Erdoğan yönetiminin, muhalefetin ortak hareket etme girişimlerine karşı devlet imkanlarını ve yargıyı baskı aracı olarak kullandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Savcılığın operasyon ve gözaltı gerekçeleri, gerçekle ilgisi olmayan, suç icat etme gayretinin ürünüdür. Tek adam rejiminin yıllardır sürdürdüğü baskı, sindirme ve tutuklamalara rağmen Türkiye'de emek ve demokrasi güçleri boyun eğmeden mücadeleye devam ediyor. Türkiye halkları, işçi ve emekçileri bugüne kadar baskılara sessiz kalmadı, bundan sonra da kalmayacak. Gözaltına alınan, tutuklanan bütün siyasetçilerin ve aydınların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

Alman hükümetine çağrı

DİDF, açıklamasında Almanya hükümetine de çağrıda bulunarak, "Tek adam rejimine ekonomik, siyasi ve askeri desteğini artırarak sürdüren Alman hükümeti de yıllardır izlediği bu politikadan derhal vazgeçmelidir. Verilen her desteğin, Türkiye'deki muhalif güçlere baskı, yasaklama, gözaltı ve tutuklama olarak geri döndüğü açıktır" dedi.

Türkiye'deki tek adam rejimine karşı mücadele eden güçlerle dayanışma içinde olacaklarını vurgulayan DİDF, Almanya’daki demokrat, aydın ve sendikacıların da Türkiye’deki emek ve demokrasi güçleriyle dayanışma içinde olması gerektiği belirtildi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Tutuklu Sendikacı Mehmet Türkmen cezaevinden işçilere seslendi: Bu koşullar fabrikalardaki kölelik koşullarından daha kötü değil

Tutuklu Sendikacı Mehmet Türkmen cezaevinden işçilere seslendi: Bu koşullar fabrikalardaki kölelik koşullarından daha kötü değil

Antep’te patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı binlerce işçinin katıldığı grevlere öncülük ettiği için tutuklanan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen Evrensel’e konuştu: “Tutuklanmam patronların kurduğu kölelik düzenine itiraz etmeyin mesajıdır. Vereceğimiz yanıt bizleri köleliğe mahkum etmek isteyenlere inat, BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmektir.”

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
21 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et